memori tsunami

Assalamualaikum ? tak jawab dosa taw .kalau jawab awak suka titeww .euww gedik nyahh .semua orang masih ingat ka pasai tragedi tsunami yang melanda Malaysia pada 26 Disember 2004 ? aku orang Penang tapi kampung aku tak kena laa tsunami sebab aku budakk seberang bukan budak pulau .tapi aku ada cerita sendiri masa tsunami tu jadi .cerita nya begini ...

ayah ku hensem with 2 org hero nya

      26 December 2004 Ahad .semestinya bapak aku cuti dari keja kan tambah pulak semalamnya tu krismas .orang parteyyy xhingat dunia yang semakin tua nih .so malam tu bapak aku decide nak bawak kami adik beradik mandi dekat batu feringghi. okeh semua adik beradik aku eksaited macam baru dapat cekelat free 2 bijik. besa laa budak-budak baru nak matang macam tu laa gelagat nya .so malam tu semua pakat cari baju mandi laa konon nya masukkan lam beg pastu time tido duk cerita sesama sendiri apa nak buat dekat pantai besok. ahh macam lawak pulak bila pikirkan . budak-budak .then pagi nya bangun sikit punya awai siap mak aku tayah gerak (kejut) bangun dah semata eksaited nak p mandi pantai .wei ang ada ? aku ada haha .
      Packing-packing masuk beg semua dalam kereta pastu bermula laa perjalanan g batu feringghi tapi kan tetiba ja ayah aku tukar plan .dia tak bawak kami g batu feringghi tapi mandi dekat Air Terjun Bukit Hijau .aku pun tatau kenapa ayah aku tukar plan .memandangkan masa tu aku cuma tau nak berseronok ja aku ikut ja mana ayah aku bawak . balik dari mandi ,malam tu tengah tengok berita kami semua dapat taw yang tsunami melanda batu feringghi .terkujat 1 rumah .tapi yang pelik ayah aku cool macam tadak apa yang jadi .riak muka pun tadak rasa bersalah langsung sebab tukar plan . firasat seorang ayah mungkin ? terima kasih Ya Allah sebab ubah fikiran ayah aku hari tu .kalau dak mungkin aku tak bukak belog nih .dan mungkin jugak aku dah tadak kat dunia nih ? sapa tau ? apa pun jum lah kita sedekahkan Al-Fatihah untuk mangsa yang terkorban . semoga roh mereka dicucuri rahmat .amin

nota melekat : kesian kawan aku .birthday dya semua orang berkabung .

8 comments:

luqman zakaria said...

firasat seorang ayah kan! hurmm..alhamdulillah korang tak jadi pergi sana! :)

Nyamuk Terbang said...

nasib baik la
msa jd tue pn NT tukar plan last minute
xjd g pntai
g bukit merah
esk tue dgr ad tsunami time NT dkt bukit merah

sarah hanafiah said...

tu lah kan .oh sayang abah lebih *tetiba* hehehe

paklah superb :) said...

tabik pakcik han ! hahaha..

*banyak la word yang mengonfiuskan aku.. pi pebetoi balik. :D

husna said...

eleh, yaka kita pi bukit hijau?

sarah hanafiah said...

yalah .aku ingat lagi lah derr ! hoho

NuReLLe said...

fuhh..nasib baik tukar plan...:)

mochachichifinaz said...

gila. nasib aku jumpa dan jadi classmate kau :)